valentijnsdag

valentijnsdag: 10 praktische tips & nuttige informatie

Ontstaan van valentijn

Valentijnsdag vieren we op 14 februari. Het is de sterfdag van Sint Valentijn. Hij stierf in het jaar 269 of 270 na Christus. Sint Valentijn leefde in Rome. Hij was er priester en zijn naam was Valentinus. Hij stond bekend om zijn goede daden voor de armen, zieken en ouderen. Valentinus verzorgde de blinde pleegdochter van de toenmalige stadhouder Asterius. Deze was de priester zo dankbaar, dat hij zich bekeerde tot het christendom. Hij liet daarna alle christelijke gevangenen vrij.

Keizer Claudius II was er zeer verbolgen over en liet Valentinus op 14 februari onthoofden. Men beweert dat Valentinus de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje aan de dochter van de gevangenisbewaarder had achtergelaten waarop een liefdesverklaring stond, getekend met ‘jouw Valentijn’. Dit was het begin van de traditie van het schrijven van (anonieme) Valentijnskaarten op 14 februari.

Sommigen zeggen dat Valentinus werd onthoofd, omdat hij jonge stellen liet trouwen. Dit deed hij in het geheim, omdat de keizer het streng had verboden. De keizer dacht namelijk dat getrouwde soldaten minder goede soldaten waren.

In ieder geval werd Valentinus later heilig verklaard door de kerk. De datum van zijn onthoofding werd een feestdag. In Engeland werd het feest veel gevierd, misschien omdat het in die tijd niet gebruikelijk was om je liefde openlijk aan iemand te verklaren. Op deze dag kon je dan zonder problemen je liefde anoniem kenbaar maken. De Engelsen hebben Valentijnsdag geïntroduceerd in Amerika. Er gingen destijds veel Engelsen naar Amerika in de hoop daar een beter bestaan op te bouwen. In Amerika is de traditie opgepikt door de commercie. Vanuit Amerika is de traditie ook in Europa overgenomen. Het wordt tegenwoordig in veel Europese landen gevierd. Op 14 februari mag je laten zien hoeveel je van je geliefde houdt met een brief of een cadeau.

Betekenis van rozen

Er zijn veel mannen die hun partner op feestdagen verrassen willen met een boeketje bloemen. Op Valentijnsdag zijn de rozen het populairst onder de bloemen. Weet wel wat je weggeeft, want bloemen staan vaak symbool voor een boodschap. Het is daarom nuttig om je in de betekenis van de kleur van de roos te verdiepen.

Rode rozen

Een bos rode rozen staat voor passie, liefde en verlangen. Het is een uitstekende keuze om iemand te geven op Valentijnsdag. Je uit er diepe, warme gevoelens mee. Hoe langer de stelen, hoe dieper de gevoelens.

Roze rozen

Je kiest voor roze rozen als je nog een beetje de kat uit de boom wilt kijken, Met roze rozen geef je de boodschap dat je iemand bijzonder vindt. Je geeft er mee aan dat je iemand erg leuk vindt, misschien ook wel een beetje bewondert. Degene die een bos roze rozen ontvangt weet in ieder geval dat er een bepaalde interesse is.

Gele rozen

Geel is niet de kleur van de haat, zoals veel mensen denken. Een bos gele rozen staat voor plezier en blijde gebeurtenissen. De bos gele rozen is minder geschikt als Valentijnsboeket. Er straalt geen passie of diepe gevoelens van uit, alleen maar gezelligheid. Het kan een goede keuze zijn als je verder helemaal geen bedoelingen hebt met de persoon aan wie je het geeft.

Witte rozen

Als je iemand verrast met witte rozen is het niet best. Je zegt dat je schoon schip wilt maken, maar dan wel zonder de persoon aan wie je ze geeft.

Algemeen

Naast de kleur zegt ook de hoeveelheid rozen iets over je bedoelingen. Een enkele rode roos wil zeggen dat je van iemand houdt of ten minste om deze persoon geeft. Eén gele roos wil zeggen dat je graag vrienden wilt zijn. Met een oranje roos zeg je dat je trots bent op iemand.

Cadeaus voor beiden

Ben je op zoek naar een cadeau waar je samen iets aan hebt? Met deze tips heb je er zelf ook wat aan.

Samen weg

Of het nu gaat om een etentje buitenshuis, een dagtrip of een weekendtrip, een bezoek aan een concert of het theater. Als je iets bedenkt om er samen op uit te kunnen, hebben jullie daar samen het plezier van.

Champagne of wijnproeverij

Neem je vriend(in) mee naar een champagne- of wijnproeverij. Je vindt ze in de grote steden. Het is niet alleen erg lekker, maar je leert er alles van een champagne- of wijnkenner over de verschillende soorten en toepassingen.

Kasteelovernachting

Een kasteelovernachting is superromantisch. Combineer het met een etentje en je zult beiden genieten van een geweldige avond. Een kasteelarrangement hoeft niet al te prijzig te zijn. Vergelijk de aanbiedingen op het internet. Boek wel op tijd, want het is maar één keer per jaar Valentijnsdag.

Sauna (arrangement)

Organiseer een verwenarrangement in een sauna bij jou in de buurt. De meeste saunaÂ’s hebben complete dagarrangementen, met massages, schoonheidsbehandelingen en maaltijden inbegrepen.

Cursus partnermassage

Ga samen met je partner een cursus partnermassage doen. Je leert allerhande massagetechnieken die je kunt toepassen om beter te kunnen ontspannen.

Originele cadeaus

Er zijn veel leuke gadgets verkrijgbaar, waarmee je iemand een persoonlijk cadeau geeft. Ze hoeven niet duur te zijn. Denk maar eens aan een mok met een persoonlijke foto er op. Er zijn veel chocoladecadeaus via het internet te bestellen. Stuur je geliefde bijvoorbeeld een telegram in chocolade. Via het internet vind je de meest uiteenlopende gadgets die je online kunt bestellen voor je Valentijn. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Geef een ster

Romantischer kan bijna niet. Je kunt een ster vernoemen naar je geliefde. Via het Online Star Register reserveer je een ster die de naam van je keuze krijgt. Er hoort een datum bij (dat kan de datum van de Valentijnsdag zijn dat je de ster geeft, of een huwelijksdatum of de datum van de verkering, wat je maar wilt). Je Valentijn krijgt een pakket met een certificaat van de ster, een tekstkaart met een persoonlijke boodschap, de coördinaten van de ster en een draaibare sterrenschijf. Bovendien wordt de naam en de ster gereserveerd in het register. Het cadeau past door de brievenbus. Je kunt het dus ook aan een geliefde op afstand geven. Het is een superromantisch en uniek cadeau.

Een persoonlijk liefdeslied

Voor nog geen 15 euro bestel je via het internet een liefdeslied, dat speciaal is afgestemd op jouw Valentijn: de naam, de kleur ogen, de haarkleur, eventuele koosnaam, werkelijk alles is zo aangepast dat het liedje speciaal voor jouw geliefde is gemaakt. Je kunt ook zelf een lied zingen (en opnemen).

Sexy fotosessie

Wie durft, kan een sexy fotosessie regelen waarop jullie beiden prachtig samen gefotografeerd worden. Het is niet goedkoop, maar je hebt wel prachtige beelden om lang van te genieten.

Romantisch en goedkoop

Wil je wel iets aan Valentijnsdag doen, zonder dat het je veel kost? Welke reden je er ook voor hebt, je kunt een superromantische Valentijnsdag organiseren zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Het mooie daarvan is, dat je ook niet hoeft te wachten tot het 14 februari is. Met deze tips kun je van elke dag een Valentijnsdag maken.

De dag begint natuurlijk met een ontbijt op bed. Kijk welke lekkere spulletjes je ervoor in huis hebt. Kook een eitje, of maak een roerei en dien het op met een (afbak)broodje. Beschuit is ook goed. Als het maar liefdevol gepresenteerd wordt: op een dienblad met je mooiste servies.

Als je deze dag niet hoeft te werken, kun je er op uit. Maak een heerlijke lange wandeling door het bos, de polder, het strand, langs het meer. Het maakt niet uit, als het maar een rustige omgeving is waar je kunt genieten van elkaar en de natuur. Februari is nog een koude maand: als je thuis komt, verwarm je je grote liefde met een stevige, hartverwarmende soep. Dat kan soep uit een pak of zak zijn, of je maakt er eentje zelf. Soep is zo klaar en hoeft niet veel te kosten. Pak wel even de mooiste soepkommen uit de kast. Een soepstengel erbij geeft het geheel iets extraÂ’s.

De middag kun je weer op stap gaan. Kies voor een bezoek aan de kinderboerderij of kijk of er een rommelmarkt in de buurt is. Je kunt ook naar het zwembad gaan of naar de schaatsbaan. Misschien is er een (gratis) evenement in je buurt. De middag is bedoeld om samen iets leuks te doen. Misschien is er een leuke middagvoorstelling. Als je vanochtend hebt uitgeslapen en je hebt geen wandeling gemaakt, kun je dat ook alsnog doen. Wat ook leuk is: ga samen in de keuken allemaal kleine hapjes maken voor later op de avond. Gebruik hiervoor de spullen die je in de keuken hebt staan.

Besteed iets meer aandacht aan het avondeten. Kleed de tafel mooi aan, zet een sfeervol muziekje op en steek kaarsjes aan. Hebben jullie samen hapjes gemaakt? Trek er een fles wijn bij open en geniet er van. Je kunt de avond vullen met een mooie film. Je kunt elkaar een massage geven of samen in bad gaan.

Romantische restaurants

Valentijnsdag is een populaire dag om uit eten te gaan. Een romantisch etentje voor twee kan nog beter als je de juiste locaties weet. Hieronder vind je wat tips. Reserveer wel vroeg in het jaar om ervoor te zorgen dat je een plekje hebt!

Eten in een kasteel

Een kasteel is een bij uitstek romantische plek om te dineren. Vaak kun je het eten combineren met een kamer om er te overnachten. Dat is wel een uitkomst als je graag een glas wijn drinkt. Er zijn verschillende locaties in Nederland. Je vindt ze via het internet met de zoekfuncties: kasteel restaurants. Wie gesteld is op veel privacy kan een diner arrangeren in een torenkamer, waar je alleen met zijn tweeën bent en uitkijkt over de stad, zoals in de Toren van Sonoy in Alkmaar.

De Euromast in Rotterdam

De Euromast in Rotterdam is een unieke locatie voor een romantisch diner voor twee. Kijk naar de duizenden lichtjes vanaf 100 meter hoogte en geniet van een heerlijk diner.

De lucht in

Als de Euromast je niet hoog genoeg is, kun je letterlijk in de wolken zijn met je geliefde tijdens een diner in een luchtballon. Het is niet goedkoop, maar wel verschrikkelijk romantisch en uniek. Kijk voor adressen op het internet.

Diner dansant

Op Valentijnsdag zijn er verschillende mogelijkheden voor een diner dansant. Het zijn restaurants die naast het verzorgen van een diner gelegenheid bieden om te dansen. Houd je niet van dansen, maar wel van theater? Kies dan voor een theater diner.

Verrassing

Ga met je geliefde naar een Italiaans restaurant en verras hem of haar daar met tickets voor een weekend naar Venetië, of een Spaans restaurant (weekend Madrid), Schots restaurant (weekend Edinburgh) et cetera. Zoek je een romantische bestemming? Kijk dan naar tip 6.

Romantische steden

Verras je geliefde met een stedentrip. Er zijn veel bijzondere steden, waar je met het vliegtuig binnen een aantal uren bent. De volgende steden zijn prima geschikt als weekendtrip.

Parijs

Parijs is de meest romantische plaats in Europa. Volgens velen dan. Parijs, cÂ’est lÂ’amour!! Het wordt de stad van de liefde genoemd. Parijs heeft vele mooie plaatsen die je beslist moet bezoeken: de Eiffeltoren, Moulin Rouge, Place du Tertre, het Louvre en nog veel meer.

Venetië

Venetië is één van de meest romantische steden ter wereld en staat dan ook al eeuwenlang bekend als het paradijs der liefde. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Dat maakt het een geschikte stad om te bezoeken in een weekend. Een gondelvaart is natuurlijk wel iets wat je hier beslist niet mag missen.

Praag

Praag is een prachtige stad, rijk aan cultuur en historische gebouwen. Maak indruk op je geliefde en neem haar mee naar de Praagse Burcht, waar je eigenlijk al een hele dag kunt vertoeven en het huis van Franz Kafka kunt bezoeken. Laat een portret van jullie maken op de Karelsbrug. Je kunt er heerlijk eten en er zijn vele (hele hippe) uitgaansmogelijkheden.

Krakau

Krakau is een bijzondere plaats in Polen. Je vliegt er in twee uur naartoe. Deze voormalige Koninklijke hoofdstad is rijk aan historische gebouwen en musea, maar ook moderne bars ontbreken er niet. Dat maakt het tot een aparte, romantische stad. In 2001 werd de stad uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het is weer eens wat anders!
Amsterdam

Zoek je iets dichter bij huis? Denk dan eens aan een weekendtrip naar Amsterdam en breng er een bezoek aan de Wallen, maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten en bezoek één van de vele bekende musea.
Andere mooie romantische bestemmingen zijn: Antwerpen, Brugge, Keulen, Rome, Madrid, Barcelona en Kopenhagen.

Schrijf een liefdesbrief

Een brief is een goede manier om iemand te vertellen hoeveel deze persoon voor je betekent. Als je hem zelf schrijft, kan hij voor de andere zeer waardevol zijn. Het is daarmee een perfect valentijnscadeau. Het lijkt lastig om een liefdesbrief te schrijven, maar met de volgende tips lukt het je wel.

Houd het persoonlijk

Schrijf een brief vanuit je gevoel. Een liefdesbrief is geen zakelijke brief. Houd het dus persoonlijk. Het moet oprecht en eerlijk uit je gevoel geschreven worden.

Maak gebruik van symbolen

Voor het maken van een mooie brief, kun je gebruik maken van symbolen. Schrijf niet je exacte gevoelens op, maar maak gebruik van beelden om iets te verwoorden. Als je iemand mist, schrijf je niet kortweg: ik mis je. Schrijf liever: ik voel een leegte om me heen zonder jouw aanwezigheid.

Ga uit van de ander

De brief mag niet op jezelf gericht zijn. Schrijf het altijd vanuit de ontvanger van de brief. Zeg dus niet: ik ben zo gelukkig met jou, maar kies beter voor: jij maakt mij zo gelukkig.

Waar schrijf je over?

Als je elkaar nog niet zo goed kent, dan is het best moeilijk om iets persoonlijks te schrijven. Je kunt natuurlijk wel gebruiken wat je wél weet. Gebruik alles wat je te weten komt over de ontvanger om via de brief te laten weten dat deze uniek voor je is en dat de brief uitsluitend gemaakt is voor deze persoon. Voorkom algemene teksten.

Aandikken mag

Je mag in een liefdesbrief best een beetje overdrijven. Doe het wel subtiel, anders loop je het risico dat het een persiflage wordt en dat is nou net wat je niet wilt. Je mag dus best schrijven: ik kijk er elke dag naar uit om je weer te zien. Ik sta op en zie je glimlach en de dag begint al stralend. Geef vooral veel complimenten. Je mag best leuke grapjes maken in je brief. Dat houdt de brief ook een beetje luchtig.

Geen seksuele opmerkingen

Een liefdesbrief is niet geschikt voor seksuele zaken. Je zou de ontvanger ermee kunnen afschrikken.

Een mooie brief

Maak er een mooi verzorgde brief van. Gebruik mooi briefpapier. Schrijf hem bij voorkeur persoonlijk. De computer zou er niet aan te pas moeten komen.

Uitpakken met champagne

Als je indruk wilt maken op jouw valentijn, dan verras je haar of hem met echte champagne. Champagne is een echte feestwijn en het heeft iets speciaals. Hoe weet je welke je moet kiezen? Er is een top 5 met de lekkerste champagne:

Nummer 1: Philipponnat, Royale Réserve

Deze champagne staat nummer één bij de champagnekenners. Het is een sprankelende wijn met een volle smaak. Hij past goed bij pastagerechten maar kan ook prima om mee te toasten.

Nummer 2: Barnaut, Blanc de Noirs.

Een champagne met een volle, brede smaak. Hij is gemaakt van de blauwe druif, wat hem meer stevigheid, zuren en bittertonen geeft.

Nummer 3: Henriot, Souverain Brut

Deze mousserende wijn van Chardonnay en Pinot Noir druiven heeft citrus en bloemen aromaÂ’s. Het is een wijn met elegantie en frisheid.

Nummer 4: Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages

Deze champagne wordt exclusief gemaakt van het beste deel van het sap dat bij de persing vrijkomt. Het wordt beschreven als: de perfecte omlijsting van onvergetelijke momenten.

Nummer 5: Gosset, Grande Reservé

Gosset is het oudste champagnehuis van Frankrijk (1584). De champagne Gosset grande Reservé is gemiddeld twee jaar oud. Een gezaghebbend wijnmagazine (Wine Spectater) gaf de champagne een score van 93 (van de 100). Dat zegt al veel over deze prachtige champagne. De prijs van deze champagne valt daarbij erg mee. Je hebt een fles voor nog geen 50 euro.

De valentijnskaart

In de Middeleeuwen was het versturen van een Valentijnskaart al een bekend gebruik, vooral onder de welgestelden. De eerste Valentijnskaart die bewaard is gebleven, stamt uit 1415. Het is een kaart van de in de gevangenis verblijvende Charles, Hertog van Orléans. Hij schreef de kaart aan zijn vrouw. Sinds de 16e eeuw was het versturen van een Valentijnskaart niet meer alleen iets voor de rijken, ook de ‘gewone’ burgers deden er steeds meer aan mee. Valentijnskaarten werden met de hand gemaakt. Er werd gekleurd papier gebruikt en de tekst werd met inkt geschreven. Aan het einde van de 18e eeuw kwamen de machinaal gemaakte kaarten op de markt. Sindsdien zijn er verschillende trends geweest.

Tot vandaag kun je gedrukte Valentijnskaarten kopen en opsturen (al dan niet anoniem) naar je geliefde. Het aanbod is groot en je kunt kiezen uit grappige of serieuze kaarten. Er zijn ook internetdiensten die de kaart voor je regelen. Naast de kaart kun je online regelen dat er een cadeau meegestuurd wordt. Je kunt ook e-cards versturen. Je regelt het in een paar minuten via internet. Ook hier is er weer mogelijkheid om het anoniem te doen. De mobiele telefoon biedt tegenwoordig steeds meer en uitgebreidere mogelijkheden voor het versturen van een valentijnsgroet. Bijvoorbeeld in de vorm van een (anonieme) digitale zoen, virtuele roos of mobiele valentijnskaart.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over valentijnsdag

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!